ARAPÇA HARFLER

ilk temamız olan Arapça harflerdir. Bu temada Arap alfabesi, Arapça harflerin başta-ortada-sondaki yazılışları, med harfleri, şemsi – kameri harfler ve kapalı te harfi kısaca Arapçadaki tüm harfler hakkında bir konu anlatımıdır.

>>ARAP ALFABESİ<<
>>MED HARFLERİ<<
>>ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER<<
>>KAPALI TE HARFİ (Tâ-i Merbûta)<<
>>ARAPÇA HARFLERİN BAŞTA-ORTADA-SONDAKİ YAZILIŞLARI<<

Niçin Arapça Öğrenmeliyiz?

Arapça-Türkçe çeviri google da aylık ortalama 500 bin ile 1 milyon arasında aranıyor. Bu demek oluyor ki her ay bu sayıda bir kitlenin Arapça öğrenmeye ihtiyacı var. Bu iş yapabilme açısından çok büyük bir potansiyeldir. Arapça öğrenmek her ne kadar zor olduğu düşünülse de aslında kolay ve eğlencelidir. Derslerimizi takip ederek sizde kolayca Arapça öğrenebilirsiniz.

Her milletin olduğu gibi Araplarında kendilerine has bir dilleri vardır. Arapça dünyada 26 ülke tarafından resmi dil kabul edilmiş olup, 400 milyondan daha fazla kişi tarafından konuşulmaktadır. Arap ülkelerinin ekonomik durumları da göz önünde bulundurulduğunda bu müthiş bir iş potansiyelidir. Buda, hocam niçin biz Arapça öğreniyoruz? Araplarda Türkçe öğreniyor mu? gibi sorularınızın en güzel cevabıdır. Sizde Arapların Türkçe öğrenmesini istiyorsanız üzerinize düşen görevleri yaparak, seneler sonra ülkemize güzel değerler katarak, daha doğrusu üretim yaparak diğer milletleri Türkçe öğrenmeye zorunlu hale getirebilirsiniz.

ARAP ALFABESİ

Arap alfabesinde bilinenin aksine 28 harf bulunur. Lam ve Elif harflerinin birleşiminden oluşan لا harfi bir harf değil kelimedir. Kuran alfabesiyle, Arap alfabesinin ayrı olduğu konusunda bir görüş vardır. Bu tamamen yanlıştır. Yani Kuranı Kerimi okuyabilen herkes Arapça yazılı metinleri de okuyabilir. Kuranı Kerimi okuyamayanlarda derslerimizi düzenli takip ederek kolaylıkla okumaya ve ilerleyen zamanlarda içeriğin ne olduğunu anlamaya başlayacaktır.

Aşağıdaki görselde Arapça harflerin yazılış ve okunuşlarını göreceksiniz. İlk derste harfleri tanımak üzerine bolca pratik yapmalısınız. Harfleri yazarken çizginin altına sarkan kısımlarına dikkat ediniz.

Arapça Harfler-Arap Alfabesi-Elif Ba
Arapça Harflerin Yazılışları

Arapça Harflerin Başta-Ortada-Sondaki Yazılışları

Arapça Harflerin Başta-Ortada-Sondaki Yazılışları
Arapça Harflerin Başta-Ortada-Sondaki Yazılışları

Arapça harflerin alfabedeki hallerini yukarıda öğrendik. Bu harfler kelime içlerinde yazılırken değişiklikler gösterebilir. Aşağıda PDF dosyası olarak indirebileceğiniz Arap harflerinin başta-ortada-sondaki hallerini dikkatlice inceleyiniz. Kırmızı çizgi ile gösterilen yerler harflerin kendilerinden önceki veya sonraki harflerle birleşebilmeleri için bağlantı çizgileridir.

*NOT: Dosyada da belirtildiği gibi bütün harfler kendisinden önceki harflerle birleşir. Bu yüzden bizim her zaman bakacağımız yer, harfin kendisinden sonrakiyle birleşip birleşmemesidir. Kendisinden sonraki harfle birleşmeyen 6 adet harf vardır. Bunlar; ا ، د ، ذ ، ر ، ز ، و harfleridir.

MED HARFLERİ

Uzatma Harfleri-Med Harfleri-Arapça
Med harflerinin bir diğer adı uzatma harfleridir.

Arapçada Med harflerini daha iyi anlayabilmek için Arapçada Harekeler yazımıza göz atabilirsiniz. Arapçadaki 28 harfin tamamı sessiz harftir. Sesli harfler bulunmaz. Bu sessiz harfleri seslendirmeye yarayan işaretlere hareke denir. Med harfleri ise bu sesli harfleri uzatarak okutmaya yararlar. Yandaki görselde de belirtildiği gibi bu harfler 3 adettir.

ا ELİF : Elif harfi, kendisinden önceki harfi “ â ” sesi ile uzatarak okutur. Ve kendisinden önceki harfin harekesini fetha (üstün) yapar.

Örnek: كِتَابٌ ( kitâbun ) , صَبَاحٌ ( sabâhun )

و VAV : Vav harfi, kendisinden önceki harfi ” û ” sesi ile uzatarak okutur. Vav harfi ise kendisinden bir önceki harfin harekesini damme (ötre) yapar.

Örnek: يُوسُفْ ( yûsuf ) , سُوقِ ( sûki )

ي YE : Ye harfi, kendisinden önceki harfi ” î ” sesi ile uzatarak okutur. Bu harfimiz ise kendisinden önceki harfin harekesini kesra (esre) yapar.

Örnek: فِيلُ ( fîlu ) , سِين ( sîn)

*NOT: Med harfi bulunan kelimeleri inceleyiniz. Med harflerinden önceki harflerin harekelerine dikkat ediniz. Arapça harekesiz bir dil olduğu için aslında metinlerde harekesizdir. İleride harekesiz metinlerle karşılaştığınızda bu notu bilmek size okumada fayda sağlayacaktır.

ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER

Şemsî ve Kamerî Harfler nedir?

Şemsî ve kamerî harfler; Arapça okuma bakımından dile kolaylığına göre bazı sınıflandırmalar yapar. Şemsî ve kamerî harflerde bu sınıflandırmaya dahil edilmiştir. Arapçada ki 28 harfin 14 tanesi şemsi, 14 tanesi ise kameridir. Arapça da şems Güneş, kamer ise Ay demektir. Yani Güneş ve Ay harfleri olarak da bilinirler. Bu konuya başlamadan önce, eğer herhangi bir bilginiz yoksa ” ال ” elif-lam(EL) takısı (link) başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Şemsi ve kameri harfler ال (EL) takısındaki ل (Lam) harfinden hemen sonra gelen harfe göre, ل (Lam) harfinin okunup okunmayacağıyla alakalıdır. Ya ال (EL) şekline okuruz ya da ل (Lam) harfini okumadan direk sonraki harfe bağlarız.

Şemsî Harfler

Şemsî harfler bir diğer deyişle güneş harfleri 14 tanedir. Bu harflerle başlayan bir kelimenin başına اَلْ (EL) takısı geldiğinde ل (Lam) harfini okumadan hemen sonrasındaki gelen harfe bağlayarak ّ (Şedde) ile okuruz. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.

Örnek: اَلشَّمْسُ ( Eşşem’su ) ( ELşem’su değil ) اَلسَّلَامُ (Esselâmu) (ELselâmu değil)

Şemsi Harfler: اَلصَّ – اَلشَّ – اَلسَّ – اَلزَّ – اَلرَّ – اَلذَّ – اَلدَّ – اَلثَّـ – اَلتَّـ

اَلنَّ – اَللَّ – اَلظَّ – اَلطَّ – اَلضَّ harfleridir.

Kamerî Harfler

Kamerî harfler yani ay harfleri de 14 tanedir. Eğer bir kelime bu harflerle başlıyorsa, bu kelimenin başına gelen اَلْ (EL) takısındaki ل (Lam) harfi okunur. Örnekleri inceleyelim.

Örnek: اَلْقَمَرُ (EL’kameru) (Ekkameru değil) اَلْعَيْنُ (EL’aynu) (Eaa’ynu değil)

Kameri Harfler: اَلْقَ – اَلْفَ – اَلْغَ – اَلْعَ – اَلْخَ – اَلْحَ – اَلْجَ – اَلْبَ – اَلْأَ

اَلْيَ – اَلْوَ – اَلْهَ – اَلْمَ – اَلْك

Şemsi ve Kameri Harfler Nelerdir-El Takısı
Şemsî ve Kamerî Harfler

*NOT: Şemsî ve kamerî harfler okuma bakımından dile kolaylığına göre sınıflandırıldığı için zamanla okumaya başladıkça kendiliğinden oturacaktır, ezberleme kısmının zor olması sizleri korkutmasın.

KAPALI TE HARFi “ة” (Tâ-i Merbûta)

Kapalı Te Harfi-Arapça Harfler-Müenneslik Harfi
Kapalı Te Harfi (Tâ-i Merbûta)

Arapça da kelimeler müennes (dişil) ve müzekker (eril) olmak üzere ikiye ayrılır. Arapçanın yapısında müzekker (erkekler) ve müennes (kadınlar) arasında gerek ileride göreceğimiz fiil çekimlerinde, gerek şahıs zamirlerinde, gerek sayılarda, gerekse renklerde bazı farklılıklar vardır. Müzekker ve müennes konusunda daha detaylı bilgiye Müzekker ve Müennes(link) başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bu bazı farklılıklar nesneler arasında da oluşur. Bazı nesneler eril( yani erkek) kabul edilirken bazı nesneler dişil (yani bayan) kabul edilir. Peki biz bir nesnenin müzekker (eril) ya da müennes (dişil) olduğunu nereden anlayabiliriz? İşte tam da bu noktada kapalı te harfinin kullanımı önem kazanıyor. Eğer bir kelimenin sonunda kapalı te ” ة ” harfi varsa o kelimeyi müennes yani dişil kabul ederiz. Yani kısaca diyebiliriz ki kapalı te harfi bir müenneslik işaretidir.

Örnek: (silgi) مِمْحَاةٌ, (Bayan öğretmen) مُدَرِّسَةٌ

*Not: Örnekleri dikkatlice incelediğimizde mavi ile yazılan örnekte kapalı te harfinin birleştiğini kırmızı ile yazılan örnekte ise birleşmediğini görürüz. Bunun nedeni ise yukarıda gördüğümüz kendisinden sonraki harflerle birleşmeyen 6 harf ile alakalıdır. (Elif) harfi kendisinde sonraki harflerle birleşmediği için kapalı te harfi ayrı yazılmış. Bu sebeple kendisinden sonraki harfle birleşmeyen harfleri ezberlememiz yararımıza olacaktır.

Kapalı Te Harfinin Özellikleri

  • Müenneslik (dişil) işaretidir.
  • Kelimelerin sonlarında bulunurlar.
  • Kendisinden sonra bir ek geldiğinde açık olarak yazılırlar. مِمْحَاةٌ—> مِمْحَاتِي
  • Te harfinin öncesinde, kendisinden sonraki harflerle birleşmeyen bir harf var ise ayrı yazılır, yok ise birleşik yazılır.

One Response

  1. Fidan 12 Ekim 2023

Leave a Reply